Retinol podmlađuje | Marija Butković preporučuje

marra retinol

Retinol podmlađuje | Marija Butković preporučuje

Retinol je sastojak u kojega ćete se zaljubiti! Glavni hit beauty industrije neupitno je retinol. Ovaj moćan sastojak u stvari je vitamin A i ima mnogobrojne kvalitetne učinke na kožu. Njegov zadatak je pobuditi stanice kože i aktivirati ih kako bi se prije obnavljale, stvaranjem novih stanica kože. Kao takav, može pomladiti kožu, umanjiti postojeće bore, skupiti pore, pomoći s aknama i hiperpigmentacijom.

Međutim, radi njegove jačine, retinol je potrebno korak po korak unositi u isključivo noćnu rutinu i paziti s kojim sastojcima ga parimo. On može izazvati preosjetljivost koja vodi do crvenila, alergije i ljuštenja kože. No, nuspojave se jednako tako brzo mogu umiriti smanjenjem korištenja proizvoda. Koristite li kiseline poput AHA i BHA, retinol će ih savršeno nadopunjavati. One uklanjaju mrtve stanice na površini kože i poboljšavaju štetu učinjenu suncem, dok retinol djeluje dublje. Ipak, pripazite da ih u početku, pri privikavanju kože koristite na različite dane.

Kako se koristi retinol?

Prije seruma ili kreme s retinolom, provodi se čišćenje lica. Stavljanje tonika i/ili eksfolijanta, a nakon retinola ide hidratantna krema. Može ići i ulje. Svako jutro nakon nanošenja retinola iznimno je bitno koristiti proizvod sa zaštitnim faktorom 30 ili više. Retinol kožu čini osjetljivom na sunce, a uz njega će fantastično ići sastojci bogati antioksidansima. Uz njega dobro idu i oni koji rade na obnavljanju i ojačavanju kožne barijere, poput niacinamida i hijaluronske kiseline.

Koje proizvode preporučuje Marija?

  • ZO Skin Health Exfoliating Polish – dnevna mehanička eksfolijacija
  • ZO Skin Health Ossential Advanced Radical Night Repair Anti-Aging Formula – bogati noćni serum
  • ZO Skin Health Exfoliating Cleanser – pilingirajući čistač za lice

Što trebate znati?

  • Što retinol čini – potiče proizvodnju elastina i kolagena.
  • Najbolja dob za početak – 25 godina (tada se proizvodnja elastina počinje usporavati).
  • Znakovi da je vreme početi sa retinolom – kada počnete vidjeti dinamične bore, odnosno linije koje se dobivaju kada se mišići skupljaju.