Smilje | Zašto je dobro za kožu?

Smilje je dobro za kožu Imortelle

Smilje | Zašto je dobro za kožu?

Zlatno ulje za vječnost! Smilje, imortela ili latinski „Helichrysum“ – što znači bezvremen ili vječan – je biljka iz porodice suncokreta koja raste u divljini duž mediteranske regije južne Europe. Poznata je po svojem pomalo egzotičnom, začinskom mirisu, pa je nerijetko i sastojak u parfemima, no godinama je primarno korištena u tradicionalnoj medicini, posebice u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj. Iako postoji preko 600 vrsti smilja, jednako vole toplinu sunca, rastu tijekom proljeća i/ili jeseni i njihovo (najčešće!) izrazito žuto cvijeće zgodan je dodatak u buketima. Međutim, žene s područja Mediterana znaju i njegov najbolji trik u rukavu – fantastično je za ljepotu.

U početku, smilje je korišteno kao narodni lijek za ublažavanje respiratornih bolesti, poput bronhitisa i kašlja. Ono nije toksično ili iritabilno, ali je bogato anti-upalnim svojstvima, pa kao takvo služi i kao vrlo djelotvoran analgetik. Ne smije se zanemariti niti njegovo detoksicirajuće djelovanje jer može pomoći jetri učinkovitije očistiti tijelo od toksina, kao ni činjenica da je izvrsno u aromaterapiji jer pomože otvoriti srce, zacijeliti stare emocionalne rane te pomoći stvoriti osjećaj sigurnosti – zbog tih benefita, očekuje se kako će ulje smilja uvelike porasti u popularnosti do 2028. godine. No vrijedi znati i kako je ovo vrlo skupocjeno esencijalno ulje, jer je potrebna tona cvijeća smilja za stvoriti svega kilogram ulja. 

Nije točno razjašnjeno kako djeluje, no smilje ima pregršt benefita za kožu. Za razliku od mnogih ulja, izvrsno je za masnu kožu, pomaže ublažiti ožiljke od akni, hiperpigmentacije i staračke mrlje. Smilje se smatra i idealnim dodatkom u proizvodima za osjetljivu kožu, jer je toliko nježno da se može koristiti i na djeci – upravo zbog toga se često uspoređuje s kamilicom. Baš poput većine ulja, pomaže protiv suhoće kože, ali zato ima i moćno anti-age djelovanje – kožu čini čvršćom i elastičnom, zaglađuje postojeće fine linije i pomaže s teksturom. 

Smilje je danas dostupno u mnogim beauty proizvodima, a mi ga radi njegove posebnosti imamo i u nekoliko Marra favorita: MiMist fiksatoru šminkeLash and Brows Growth Serumu, i Ellis’s Pearl Primer & Serumu s kuglicama

Tags: