Permanentna šminka | Na što obratiti pažnju?

permanentna šminka

Permanentna šminka | Na što obratiti pažnju?

Jedan od najvećih svjetskih trendova kada se radi o obrvama je permanentna šminka ili mikropigmentacija. Bilo da govorimo o microbladingu ili puder tehnici, permanentna šminka obrva polutrajna je tetovaža, koja s vremenom gubi intenzitet, odnosno postaje sve svjetlija.

Najbitnija stavka polutrajnih tretmana za obrve

Kao što sam naziv govori, permanentna šminka je nešto trajno, postojano. Samim time, želite da krajnji rezultat izgleda lijepo i nadasve prirodno. Permanentna šminka je svojevrsna tetovaža, ali radi se na površinskom sloju kože, stoga je polutrajna. Međutim, kada se odabrani tretman napravi krivo i vaša polutrajna tetovaža ne blijedi – riječ je o krivom načinu rada, koji je često bolan i posljedica su tamne, ponekad plavičaste obrve. Radi navedenog, kada razmišljate o tretmanu mikropigmentacije obrva, najbitnija stavka je upravo stručna osoba – odnosno artist. Provedite dovoljno vremena istražujući vašeg odabranog vizažista specijaliziranog za trajnu šminku, preporuka je otići na konzultacije da dobijete cjelokupan dojam. Edukacija vašeg odabranog vizažista je bitna, kao i njihovi radovi. Pitajte za preporuku, naravno osobe koje su se odlučile za tretman polutrajnog iscrtavanja obrva. Uvijek težite prirodnosti, jer trendovi se mijenjaju, a cilj je da vaše obrve pristaju vašem licu.

Ako se odlučite za konzultacije, vaš odabrani artist bi vam trebao posvetiti vrijeme i dati do znanja za koji tretman ste idealan kandidat. Također je bitno da prepozna vaš tip kože i napravi skicu, kako bi vam dočarao krajnji izgled obrva nakon tretmana.

Higijena, higijena, higijena

Kada govorimo o permanentnoj kozmetici, radi se o tretmanima koji su neinvazivni, ali se svakako treba brinuti o higijeni rada. Materijali koje razni artisti koriste mogu uzrokovati razne infekcije ukoliko higijena rada nije ispoštovana. Svaki tretman iscrtavanja sadži iglu ili nožić, pomoću kojeg se pigmenti ubacuju u površinski sloj kože. Radi toga, bitno je da su spomenuti alati jednokratni ili dezinficirani uz pomoć sterilizatora na visokim temperaturama.

Obratite pažnju na cjenik

Kada se odlučujete za permanentnu kozmetiku, raspitajte se za cijene tretmana. Razmislite o tome da plaćate znanje, iskustvo, stručnost i higijenske standarde vašeg odabranog artista. Ne preporučujemo artiste koji imaju izrazito niske cijene, uzimajući u obzir kvalitetu materijala s kojima rade. Također vas ne bi savjetovali artiste koji imaju previše klijenata kroz dan, jer se tu radi o kvantitetu, a sama kvaliteta rada je upitna. Materijali s kojima se radi permanentna šminka trebaju biti kvalitetni, pa slobodno pitajte vašeg odabranog artista s kojim brendovima radi. Kada govorimo o kvalitetnoj permanentnoj kozmetici, bitan je dobar lokalni anestetik, kao i boje – koje neće izazvati reakcije niti na najosjetljivijoj koži. Imajte na umu da ćete sa polutrajnim obrvama živjeti narednih godinu dana, do tri, ovisno o metodi, stoga je bitno da ste zadovoljni.

Permanentna šminka treba izblijediti

Da, permanentna šminka se smatra tetovažom, ali ne klasičnom tetovažom, već polutrajnom, stoga pigmenti s vremenom postaju sve svjetliji. Ako su vaše obrve izrazito tamne i ne postaju svjetlije, riječ je o pogrešnom načinu mikropigmentacije i vaša tetovaža neće posvijetliti jer je pigment ušao preduboko u kožu. Posljedica takve neprofesionalne pigmentacije je oštećenje kolagena i razlijevanje pigmenta, koji se začahuri u dublje slojeve kože. Zato uvijek nastojimo naglasiti da su tretmani iscrtavanja obrva bezbolni, ako ste u pravim rukama, jer se alatom nikada ne bi trebalo stvarati rane i oštećenja duboko u koži.

Uklanjanje je bolno

Za koju god metodu se odlučili, ako vaša permanentna šminka ne izgleda lijepo i previše je upadljiva, uzrok je loša pigmentacija. Uklanjanje takvih tetovaža postaje bolno – u fizičkom i novčanom smislu. Najčešće pitanje koje se postavlja jest – može li se takva vrsta tetovaže ukloniti? Odgovor je najčešće da, međutim, neće svaka tetovaža kompletno nestati. Laser je metoda koja najbrže uklanja lošu mikropigmentaciju, s ciljem da vaše obrve izgledaju lijepo. Laser najbolje uklanja tamne pigmente, ali teško je znati koliko često će se postupak trebati ponoviti. Ne znajući koje je artist pigmente prethodno koristio, koliko duboko je pigment ušao u kožu i slično – to su uvijek nepoznanice s kojima se susrećemo. Uzimajući u obzir prosječne cijene lasera i činjenicu da između tretmana mora proći barem mjesec dana, proces uklanjanja loše tetovaže na obrvama zna biti dugotrajan.

Radi svega navedenog, kada se odlučujete za polutrajno iscrtavanje obrva, pažljivo birajte, jer za savršene obrve, potreban je ekspert.